Tuesday, June 23, 2009

Kadang2 perlu gak pandang ke belakang sesekali.. hehehe

dpt carik aku kt mane? hehehe

aku mmg jenis ambik pic pandang tmpt laen


bile dh kt rumah ni, suasana jadi tenang macam kt kampung halaman plak.. hehe. time2 cmni la aku byk berangan, dok depan PC, tgk balek gamba2 lame..

sesekali tu, fikiran aku ni merentas ke mase lampau(back to the past la konon.. haha). teringat lak aku mase kecik2 dl. mase paling peberet aku time aku sekolah darjah laa.. time tu zaman kegemilangan aku.. hohoho(nada riak).

aku ni mase kecik mmg ya robbi nakal. sampai beruban la pale bpk aku memikir kn psl aku.. hahahaha.. tp yg pelik, aku suke wat mende yg bukan2 ni sorang2. aku main2 pn sorang2. even kalau aku main ngn sedara2 aku, atau kawan2 aku, aku la yg paling daredevil.. contoh nye la kann.. hehehehe... :-

kalo aku kt kampong, mcm2 aku main. guli la, mercon la, gasing la.. mcm2 lahh.. yg unik nye, mende2 tu sume dlm versi modified.. haaaa. jgn xcaye.. guli pn aku leh modified.. hahahaha

time tu orang main guli bese(ala, guli kace tu), aku pakai guli simen, sekali aku bantai, pecah guli orang. ahahaha.

orang main gasing, aku main gak.. orang main gasing, pakuk kt gasing orang, aku pakuk kt kaki tuan gasing. mmg melompat2 la membe tu.. Xp

orang main mercun, aku pn join sekaki.. dorang baling kt dlm longkang, aku laen.. aku baling dlm umah orang. terangkat bontot moyang aku time tu.. ape lg, mule laa..."aji lambaaaaakkkk!! ko tengok cucu betuah kau sorangg niii!!! betuah punye budakkk!!".. time tu bkn aku takut pn, blh gelak terkekek2 lg. sedare aku dh mengigil dhh.. die kata,"abes la ko bangah, mampos ko kene bantai ngn pakcik nnt".

kt umah nenek aku, ade sebijik moto ni. CDI name nye.. hehe. aku suke ronda2 pakai moto nih. lgpn moto ni xdpt sambutan, sbb pak2 sedare aku xsuke pakai. burok kate nye. aku ape lg, kasi lenjan laaa. aku kasi tawwaf 1 kampong ngn moto nih. moto ni plg maximum kelajuan nye adalah 70kmj. aku plak xreti nk bwk slow,mmg bg tekan la sampai 70kmj tros.. mcm2 style aku buat.. superman?suparman?batman?boroman? toksah cite laa. hahaha. tgk aku syok2 bwk laju, menikmati permandangan sekeliling, aku blh xpasan lak ade kawah kt tgh2 jln tu.. hahh.. mmg kedalam la aku.. ngn moto2 tu skali. menyorong aku moto tu balek umah.. ngn kaki berdarah.. ish3. sampai kt umah, sume kelang kabot. naseb baek aku xde pape. luka sikit jee. paling xleh tahan, nenek aku bertengkar ngn atok aku. atok aku memekak, die kata..

atok aku: abes moto aku... jahanammm.
nenek aku: alahh, moto awak tu mmg dh burokk. pegi anta repair jela.
(nenek aku backing aku. hehe)
atok aku: habes, moto sy tu dh burok, nk bagi lg burok lah ehh?
nenek aku: anta jela pegi repair, byk cerita pulak orang tua ni..

naseb baek nenek aku backing, kalo x.. ish3.. 4ari lepas tu, moto dh siap repair. skali tu aku nk g kedai, bwk la moto tu. tgk2.. ehh, kepok baru, tayar depan belakang baru. rim pn baru. bekilattt.. mmg atok aku perli aku nihh.. ciss..

atok aku time tu mmg xberape nk suke aku.. mane x nye, nakal ya robbi. lg 1, aku kalo dh dpt moto tu, mmg laen mcm jadi nye. habis ayam orang 1kampung aku keja.. hahaha. orang2 kampung tgk aku, mmg ayat ni jela yg keluar.. anak sape tu? anak sape lg, kalau bukan anak nye Zahar, cucu nye AJI LAMBAKKK.. atok akuuu jgk yg dpt namee.. mane xbebulu orang tua tu ngn aku.. hahhahahahahaa..

tu kampong belah mak aku. kisah ni plak belah bpk akuu.

nenek aku ni ade 3 akuarium. besa2 sume nye.. byk ikan. mcm2 jenis adaa.. aku balek kampong, mmg mende tu je aku hadap. bekilat2 mate aku pandang ikan tu.. gerammm je.. hahaha. so, mcm biase la kn, aku ngn idea aku. mau 'modified' sama itu ikan.. hahaha.
aku ambik sauk, aku sauk mane2 ikan yg aku bekenan. aku bawak g blkg, aku salai ikan tu.. pastu aku bg kucing aku baham. mmg excited la menatang tu hadap.. ish3. pastu 1 rumah nenek aku kejar aku.. hahahaha.
sampai sekali tu nenek aku cakap, "zahar, laen kali kalo ko balek ni, bawak sangkar sekali. utk anak ko yg sorang nihh..".tersenyum kelat jela bpk aku. balek umah, jgn ckp la kn. teruk aku kene bantai ngn bpk aku. tp xde gak aku heran.. agak2 aku tensen je ngn rotan tu, aku sorok kn.. rata la aku semunyik kn rotan tu. hahah. bpk aku lak, keje nye membeli rotan jela. makin lame makin besar rotan die beli. lame2 aku pn naek fedap nk sorok kn.. aduiyhh..
sekali tu nk pindah rumah, xnk mcm byk pulak kn rotan bpk aku jumpe. kt dlm tiang katil laa, bwh katil la, celah kusi la.. sume tmpt laa nk dipendek kn cite. pas dikumpul2 kn sume rotan tu, bpk aku ngn bangge nye berkata begini, "haa, byk koleksi rotan abah rupe nye.. pasni ko pilih je mane 1 ngah, nk yg kecik? sedang? besar? bpk gajah? sumaaa adaaaaa..". "aduiyhh....".kata ku sambil menepuk dahi...



time tu, slalu aku fikir.. bile nk aku nk membesar nihh. ari2 kene rotan je. fedap aku... dh besar nnt, blh aku keje sndiri, idop sendiri, bebas dr gangguan rotan, blh ngurat anak dara orang, kawen byk2(blushing). ahahaahahahaaa..

tp bile skg ni, bile aku dok sorang2, especially time kt kampong, selalu gak aku pikir. kn best kalau jadi budak2 balikk.. teros lupe ape yg aku fikir mase kecik dl. yela kn, mase kecik, musuh utame aku, rotan bpk aku jelaa.. skg ni, musoh aku dh pelbagai... backstabber, double faces, lecturer, assignment, CGPA..... warghhhhhh....... bak kata orang2 tua dl, manusia ni mmg xpenah nk puas dgn ape yg die ade.. mmg ade betul nye la ayat tu.. hehheheehee..

oke2, back to reality. damnn.. baru nk berangann. cihhh

Sunday, June 7, 2009

teguran makan dalam..

Samat baru sahaja berkahwin. Kerana tidak mempunyai rumah, dia terpaksa menumpang di rumah bapa mertuanya. Malangnya, ada sesuatu yang tidak kena. Samat ni kuat sangat makan. Bapa mertuanya selalu merungut. Beras 20 kg, tak sampai seminggu dah habis. Selalu tak macam ini.

Sejak Samat duduk di rumahnya... cepat sangat barang-barang dapur habis. Samat betul betul menghabiskan borehhh... Kebaikan Samat pula ialah, dia ni alim sikit. Tak pernah tinggal sembahyang. Malangnya bapa mertuanya tak pulak begitu... Waktu maghrib seronok depan tv tengok roda impian... lepas tu sambung tengok berita... lepas tu makan... lepas tu tidur..esok bangun pukul 8... pergi kedai kopi... bersembang, sampai tengahari. Balik makan, kemudian tidur... petang pergi kedai kopi lagi... main dam, berborak mengalahkan orang politik. Kerana sama-sama ada kekurangan ni lah yang menyebabkan si menantu tak berani menasihati bapa mertua, dan bapa mertua tak berani memarahi anak menantu yang kuat makan.

Tetapi dia terus mencari idea... macam mana nak kenakan si Samat ni.. Bengang betul dia... dah lah tak kerja... melantak kuat pulak tu... Suatu hari dia dapat idea... nak kenakan Samat.. "Samat, mari kita main dam haji... " katanya kepada Samat... "Boleh juga... " kata samat tanpa mensyaki sesuatu. Bila sahaja bermain, dia sengaja membiarkan buah damnya dimakan oleh Samat... Dia hulur, Samat makan, hulur lagi... Samat makan lagi... hulur lagi makan lagi, dan lagi... dan lagi... . " Eh ko ni Samat... kuat betul makan laa... .agak-agaklaa... " katanya tersenyum.. "Alamak bapak mertua aku ni perli aku ni... mentang-mentang aku kuat makan" fikirnya dalam hati... tapi tak apa... Mereka bermain set kedua... Bapa mertuanya hulur... dia tak makan... hulur lagi, tak makan juga... kena tangkap... tak macam set pertama... dia dah bijak sikit... Bila tak makan, mestilah kena tangkap... kemudian bapa mertuanya dapat melangkah hingga ke haji... Apa lagi... . "Ehh orang tak pernah sembahyang pun boleh pergi haji ke... ? Merah padam muka bapa mertuanya... dia nak perli anak menantunya, tetapi dia yang terkena... .

Selepas dari itu, Samat tak lagi kuat makan dan bapa mertuanya dah jadi alim... tak tinggal sembahyang lagi... sekarang ni ada kat mekah kerjakan umrah... Nak pergi haji belum ada seru... katanya laa...


cube korang fikir, kalau si bpk mentua tu tegur mcm ni, "ko ni semat, menterdarah je taw. menghabis kn beras je. unta padang pasir pn xpemalas mcm ko". rase2 nye bruba ke x si semat tu? mmg niat tu ikhlas nk menegur, tp kita sndiri pn xperfect, jadi guna kn lah adab2 menegur. kita kn orang melayu. niat yg ikhlas nk menegur, jadi perselisihan faham pulak nnt ye x?

utk melega kn sape2 yg sakit otak

Ada seorang pak cik yang bernama Pak DI yang sangat kaya. Setiap hari beliau akan menyimpan RM1000 di bank. Setiap hari tepat pukul 9 pagi Pak Di dah pun bersiap sedia terpacak di kuanter bank untuk menympanRM1000 nya.

Setelah lebih kurang setahun berlalu, kehadirannya setiap haridisedari oleh Manager Bank. Menager Bank itu pun memanggilnya ke office danbertanya.

Manager : Setiap hari saya lihat pak cik akan menyimpan RM1000 dibank.Apa kerja pak cik?

Pak DI : Saya ni sebenarnya takde kerja encik. Cuma saya suka bertaruh. Setiap hari saya akan bertaruh dan saya tak pernah kalah.

Manager : Ooo... ini sudah cukup bagus. Tapi pak cik mungkin belum bertemu dengan orang yang teror macam saya ni. Kalau pak cik bertaruh dengan saya jangan haraplah nak menang.

Pak DI : Iye ke? Kalau macam tu jom kita bertaruh.

Manager : Okay. Sebutkan apa saja pak cik nak bertaruh dengan saya.

Pak DI: Macam ni... dalam tempoh 7 hari dari sekarang encik akan kehilangan telur encik.
Kalau betul encik akan hilang RM1000, kalau tak saya akan bayar encik RM1000.

Manager : Hahaha.. tak logiklah pak cik. Tapi tak pe.... saya setuju.



Setelah kedua-duanya setuju mereka pun beredar. Besoknya bila bangun pagi Manager tu pun meraba telurnya.. ooh masih ada.Begitulahs eterusnya hinggalah sampai ke hari yang ketujuh dia dapati telurnya masih lagi ada.......Deng an suka hatinya Manager tersebut pun pergilah berjumpadengan Pak DI.

Manager : Pak cik sorrylah ye.. telur saya masih lagi ada..

Pak DI : Betul ke? Aku tak percaya... Mari sini aku pegang...Lalu dipegangnya anu Manager tu. Sambil tersenyum Pak DI pun berkata..Okayl ah.. Betul kata kau. Nah ambil RM1000 ni.

Pak DI pun menghulurkanny a.

Manager : Hari ni baru pak cik tahu siapa yang teror.... Sorrylah pakcik.Hari ni pak cik tak dapat pergi bank lagi laaaa keh.. keh... keh...



Tiba-tiba Pak Di mengeluarkan RM4000 dan pergi ke kuanter bank. Manager tersebut rasa hairan lalu bertanya pada Pak DI......

Manager: mana pak cik dapat duit sebanyak tu?



Pak DI : Pak cik bertaruh dengan kawan pak cik Guard kat luar tu tadi RM5000.



Manager : Bertaruh apa?



Pak DI : Bertaruh yang pak cik dapat pegang telur Manager Bank.....



Manager : Tak guna punya orang tua....

tentang empunya blog

My photo

Universal, sometimes quite mysterious kind of guy, and some other time can be extremely loud. especially laughing. could be annoying type of guy to some person. easily get along with people, and really sensitive person.

Sahabat