Wednesday, November 18, 2009

modem aku yg berharga rm200 terpenggur*

semalam, pada 17hb, hujan lebat gilak di seremban. mmg kaw2 lebattt.. aku yg tgh sedap2 membute ni terkejut gak la ngn petir yg sambar menyambar. petir tu bunyik nye betol2 macam menyambar atap umah aku. bayang kan la mcm ade sumthing yg meletup kt telinga. mau xtekejut. naseb baek aku xde heart attack. kalo x..... keras akuu.

aku macam biasa la. paling2 pun, jap je aku tekejut. pastu, sambong kroohh krooohh.. tgh sodap2 nk mimpi balek. mak aku kejut.

mak: ngah, ko g cabot sume plug2. cepat.. abah ko bising nnt.
aku: hadooiii.. mak g la cabot kann..
mak: ko bangun skg cepat. mak simbah ko ngn minyak panas kang.

ngan mamai tu, aku pun bangun. jalan terhuyung hayang macam apek mabok todi. sume plug aku cabot. pastu, boomm.. tidoo balek. ngacau je orang mau mimpi.. ujan memang lebat. sejuk.... aku pun tarik la selimut. bg selubung 1badan.. warghhhh.. nikmat nye....

aku rase xsampai 10minit. akak aku kejutt.... hadoiiii

akak: woii. ko bangun cepat~!!!
aku: agak nye xngacau angah nk tido xboley eh korang nihh.....
akak: ko cabot xplug td?
aku: cabot laa... xcaye g la tgk sndr. haduiii..
akak: then kenape modem tibe2 hangit??
aku: hahhhh??? modem hangitt?? (serta merta bangun). ko bia betol??
akak: yela. xcaye ko g tgk. mampus ko abah ngamok.
aku: hadoiii(menepok dahi)

aku g la check. mmg betol. aku on kan, dh xleh dahh.. abes la aku..... then ape lg, teruk la aku kene bambu ngn bpk aku. teruk aku kene bebel. sia2 anta blaja tinggi2. ambik electrical course, tp xtaw yg cable telefon vulnerable ngn petir. aku diam jela seribu bahasa. kot aku menjawap, mmg modem tu sangkut kt tekak aku le nnt jwp nyee. weeee.. tp sempat gak la aku menjawap. hehehehe.

abah: hah, skg modem dh rosak, padan muke kau xdapat on9.
aku: ape pulak, same2 la padan muke kite. xdapat on9(hahaahaahhaa. gelak dlm hati)

paneh je muke bapak aku tgk aku.. Xp

pas dari tu, 1hari aku xdapat on9.. haihh. naseb badann.. hehehee. pagi tadi, bapak aku beli baru. xtahan die xdapat gune tenet 1 ari. hahahaha. ni yang skang aku dapat on9. hehehe

so, pengajaran yang dapat aku sampai kan kt sini, kalau ujan tu, plus petir. cepat2 la korang unplug kan sume plug n cable telefon. nnt xpasal telefon same modem korang hangus. macam aku.. wahahhahaa. padan muke aku. Xp .ape yg aku taw, cable telefon carries 20volt. very sensitive to thunder electricity.. hurmmm. naseb baek PC aku xeffect. kalo x, rm4000 melayang cmtu jee. waaaaa

Sunday, November 15, 2009

The Perfect Villian

pada 13nov, dlm pukul 10.30am. den telah nekad utk melakukan 1perkaro. den mengambil 1 keputusan yg sangek(sangat) drastik. 1 keputusan yang den tak ponah(pernah) buek(buat) seumur hidup den. 1keputusan yg bakal merubah idop den. den sudah tidak momikir kan apo2 laie(lagi). den sudah tidak kesah dgn apo akibat yg akan den tanggung sekigho(sekira) eh den totap dgn keputusan den ni.... den sudah nekad!! tiada siapa yg boleh menghalang den lg.... apo nk jadi, jadi lahhh.. den tak dulik(peduli)~!!!!!. dongan berbokal kan 10hengget dlm tangan, den masok ke sebuah premis di kawasan panchor jaya. den tgk kiri kanan.... line clear... sesuai utk melaku kan tugas sokarang..... muahahahahahahhaa~!!(golak paling jahat)

den bukak pintu polan2(pelan), bg momastikan tuan punyo premis tidak tokojut dgn kodatangan den.... sotolah dipelawo. br la den melabuh kan punggung den yg xberapo nk seksi ni ke kerusi yg tolah disediakan. lalu den ditanyo dengan sopan dan santun eh oleh owner premis tu....

owner kodai: ni nk buek(buat) cmno ni jang?

den
: haaa.. cmno nk cakap ni eh, hurmmm.. den nk cakap pun sogan la cik.

owner kodai
: haih, nk cakap pn sogan? nk kono polangkong ngn den dl ke br ilang sogan?? ado byk laie kojo den nk hadap dr melayan ekau ni.(getus si owner dgn paneh ati)

den
: yolah2. den gtau. kalo den gtau ni, pakcik janji jgn golak yoh?(tersipu sipu)

owner kodai
: kot den golak pun, ekau dulik hapo. kodai den.(jwp owner kodai dgn riak eh)

den
: cehh.. hummm.. cmni yo lahh....

owner kodai
: cmni cmno? den lopuk gak budak sowang ni kang.

den
: den bolum abes ckp laie. kot bersabo la sikit. hadoii.. cmni.. den nk becukur ni haa.

owner kodai
: botul ni? dh pikir masak2?

den
: udah. muktamad.

owner kodai
: hah. elok la tu. jgn den tongah tarah nnt, br ekau nk suh bonti. ngn kepalo ekau skali den tarah nnt kang.

den
: yolah....

dan kojo2(kerja) monarah(menarah) pun bermuloo. den dok tutup mato yolah. takut ghaso(rasa) sayang lak tgk rambut den ditarahh.. 1st time ni beb.

dalam 30 minit. solosai la keje pakcik td. rm10 upah nya. lopeh tu, den balik la dongan sonang ati. time nk balek tu, sojuk je palo den kono(kene) angin. tp tongah den menikmati aircond semula jadi tu, den terpasan lak. asal den lalu, orang pandang. apo polik bona muko den nih? den tgk comin(cermin), xdo lak ghupo alien okshowp. dua kali tgk, ado la sikit. tiga kali tgk, sapo lak mengejek den kt comin nih. ado den pocah kan gak comin ni kang. heeeee. haihh. xbulih ni. comin ni dok ngejek den dr tadi. so, ngn muko xbosalah, den tros la rider moto tu balek ke umah. dok mikir kan orang sokoliling, makin meluap2 ati den nk membunuh.

sampai kt umah. teghuih(terus) den paking(parking) moto. ngn muko riak den masok dalam umah. tetibo den donga orang golak. den dah paneh dahh. ado gak kono bunuh ni kang. tp den macam konal oghang(orang) yg golak nih. den pun toleh lah. lahhh.... abah den. mati hasrat den nk membunuh. tibo2 lak abah den cakap cmni..

abah: apo lak mimpi ko becukur ni? bonazar(bernazar) apo? kih kih kih

den
: xdo lah. suko2 yoo..

abah
:kih kih kih (sambung golak eh)

bobulu je ati den tgk dio. haihh. ni sume dugaan ni. time tu akak, adek ngn omak den sumo eh poe(pergi) melako. kot dorang ado, lg bongkak(bengkak) ati den kono golak ngn dorang. paneh ati punyo pasal. den masok bilik, den membute. jap g kol 11.30am nk poe ambik adek den dr skola. baek den tido jap

kol 11.25

den start moto, nk poe ambik adek den balek skola. macam biaso, den tgu dio kt kantin skola. biaso dlm kol 11.35am br die kluar. tongah tunggu tu, den borak la dgn kawan omak den. kobotulan dio pun tongah tunggu anak dio skali. then nampak la awal, die dongan geng2 dio. den dok diam yo tengok dio. tunggu punyo tunggu. ngan porasaan soba(sabar)... mmg botul den agak. dio xkonal den. bongkak(bengkak) eh ati den. apo polik bona muko den botak? sampai adek den pn xkonal abang eh.. haihhh. den togu(tegur), br die pasan.

tu bolum ngn membe den laie tu. mlm tu lepak ngn dorang. mampuih den kono golak. naseb baek angin den tgh elok time tu. kalau x, mmg den sondol sekor2.

tp xpo lah kan? bukan selalu jadi bahan golak ni. bior le. den xluak papo(apa2) pon. yang ponting, palo(kepale) den ghaso(rase) lapang. sodap yoh angin molinteh(melintas) dokek(dekat) palo den nih. wahh.. nikmat ehh.. Xp



polik bona ke muko den butak? haihhh

mintak maaf la dlm entry ni aku banyak membebel dlm loghat negeri. tu cara aku ni meng'expresi'kan rase xpuas hati aku. hehehehe. bg korang yg susah nk paham tu, mintak maaf byk2. hehehehe

Thursday, November 12, 2009

Laen tempat laen cara nya.



semalam, pade mlm 12nov, aku dengan membe lame aku turun gelanggang silat gayong rantau. dlm area negeri sembilan. aku turun tu pn sbb membe aku ajak. niat aku 1 je, rata merantau, luas pemikiran. n aku mmg berniat dr dulu utk melihat sendiri cara gelanggang laen menjalan kn seisi latihan diorang. n malam tu aku sepakat ngn membe aku tu utk turun same. aku dimaklum kn cikgu lame aku xdpt dtg mlm tu sebab ade hal. yg ade cume imam gelanggang. mule nye agak kecewa la, tp aku dtg gak. boleh kongsi2 ilmu dgn membe aku tu. ambik mase dlm 35minit gak la dari umah aku ke gelanggang tu. sampai je kt sane, aku dh terpegun dh tgk gelanggang diorang. betol cara lama nih. best2. hehehehe

sementara nk menunggu yg laen datang, aku lepak la ngn membe aku tu. borak2 kosong. dh 10min menunggu, membe aku tu kata, ni mcm xramai je turun. mmg kecewa la ati aku kan. haihh.. then mase nk start tu, tbe2 dtg 1 kete perdana. aku wat xtaw jela. tbe2 membe aku cakap, "wad, mmg rezeki ko tu wat. cikgu kepada cikgu Said dtg". utk pengetahuan korang la kan, cikgu tu name nye cikgu Ishak. ni mmg taiko lama. menurut membe aku tu, cikgu2 dlm negeri sembilan ni, sume anak murid cikgu Ishak. n cikgu Ishak ni seperguruan dgn cikgu majid isa dgn Allahyarham Dato' Meor Abdul Rahman. mmg excited la aku kan. bkn senang nk jumpe orang2 lama ni. lencana gayong yg die pakai pon, mane nk jumpe lg skg, tu pn 1st time aku tgk lencana tu. n beberape minit pastu, dtg lg sorang cikgu, cikgu Mat name gelaran die. lg 1 rezeki aku. hehehhe.. maka bermula la latihan aku malam tu.

bende 1st skali kene wat dlm gelanggang, mst la buke gelanggang kn. dh setel sume tu, aku dimaklum kan, kene wat latihan panas badan dl. mcm biasa la aku fikir, streching. imam gelanggang take over. start2 je dorang wat senaman panas bdn tu, aku dh blur. seryes laen. cara yg dorang praktik kan betol2 laen dr silibus yg aku belajar dlm gelanggang aku, bwh naungan gelanggang PLKU. ada 9teknik panas badan xsilap aku. setiap dari nye, cikgu Ishak terang kn secara detail sebab dan kenape perlu wat senaman tu. specifically. cara die ni xpenah aku tgk sebelum ni. setiap pergerakan, ade maksud nye. diterangkan secara terperinci. menurut dr cikgu Ishak, kite perlu tau setiap perbuatan kite, supaya kita dapat manfaat kn dgn sepenuhnya. mmg betul ape yg die ckp tu. die ade tekan kn gak, skg ni cikgu2 banyak abai kn element2 tu, byk anak murid maen ikot ape yg cikgu die buat tanpa byk tanya. cikgu pun xpula menerangkan. sbb anak murid perlu tau sume tu. "kita buat bukan sekadar mengikut2, kita buat sebab kita tau kt mana guna nya".kata nya cikgu Ishak. abes je seisi latihan panas badan, masok gerakan anak harimau. ade 10langkah sume nye. dlm istilah gelanggang aku, golongan 10-21-31.(ikot bengkong). aku pun buat la mcm biasa. tp......tbe aku tertanya2,"weh, apehal lak laen semacam nih??" langkah aku dh sumbang...then aku teringat cerita pendekar bujang lapok. "hantam saja lah ramlee....". aku pun, kasi hantam lahh. haitt~!!..

abes gerakan anak harimau, latihan gerakan asas pulak. pooon laen jgk, haduihh.. tp cara yg cikgu Ishak ni, die byk tekan kn 2pergerakan dlm 1masa. sumthing yg cikgu kt gelanggang aku terlepas pandang. xpela, ikot jela. mmg serious aku kekok gile. tangan kanan tumbuk, pancung, tangkis atas n bwh, tp pada mase yg same tangan kiri dh kene bersiap sedia utk menumbuk. gitu gak ngn tgn kiri. seryes kekok. kt gelanggang aku di tekan 1-1 pergerakan dlm 1mase.haihh..ontah apo la den buek time tu. mcm tumbuk sambal belacan je. adoi. tp lame2 buat, aku praktik kn, pelan2 aku dpt. ish3

dh abes tu, rehat jap. lame gak la aku dok menung. kenape sampai cmni skali perbezaan die. aku umpama budak baru nk belajar. lgsg xtaw ape2. demm maannnn.. segan gak la ngn budak2 sane. membe aku tu pun nmpk nye silibus yg die belajar kt kedah same ngn gelanggang sini. aku je xsame??? ape cer.. adoi. tp xpela. name pon belajar. laen tmpt, laen cara nya ye x.(nk sedap kn ati. hahahha)
lepas tu, tibe2 cikgu Ishak bg pisau. aku dh pelik dahh.. aikk, bengkung putih dh maen pisau?? gile advance??? aku diam jela, menurut tanpa byk tanye, aku pn sauk jela pisau tu. gerakan asas pisau bermulaaa...

ada tiga teknik yg diajar kan mase tu. kelek ikan sungai, radak sula, dgn ape tah, aku dh lupe. polik bona namo eh. aku pun buat la. tp yg ni xkekok sgt, sbb membe aku kt gelanggang penah tunjuk serba sikit. cuma dikemas kn lg oleh cikgu Ishak.
dlm tgh leka buat latihan tu, sambil2 diterangkan secara terperinci oleh cikgu Ishak, taw2 dh pukul 11lebih. mmg cepat mase berlalu. lepas tu, masing2 tengah rehat, aku tgk cikgu Ishak tgh menerang kn sumthing kt membe aku. aku pon dtg la menyibuk nk join. hehehe. rupe nye membe aku tanye tentang buah pukulan maut. kt gelanggang aku pn xde silibus ni. dr penerangan cikgu Ishak, mmg wat aku terdiam laa. tidak aku sangka dlm SILAT ade teknik ni. langkah 0',45',90',135',180',225',270',315',360'(degrees). mmg detail betol.. ape yg aku tgk, teknik die tu seakan2 teknik Yoi(hanya budak gayong je taw).kaedah yg variable, bergantung kepada corak serangan musuh. n dr teknik tu, blh mengunci sampai 3orang lawan pada 1mase. aku xpenah tgk sistem ni dlm ilmu persilatan sblm ni.... atau mungkin belum sampai level aku utk belajar sistem ni. aku berpeluang gak menyerang cikgu Ishak. 3orang sekali serang, termasok aku. dgn selambe dan pantas die kunci tiga2 sekali.. mmg kemas kuncian die tu. aku lgsg xboleh nk gerak.. aku terfikir gak, orang tua ni dh berumur 61 tahun. mane die dpt kederat ni. adoii. mati akal aku. n die ada mintak ktorang tunjuk buah combat yg diajar. membe aku volunteer nk tunjuk. aku jd partner die. dannn... zaaaa(belum sempat aku nk habis kn ayat tuuu...gluppp)..tuppp!!.1tumbukan padu hinggap kt rusuk belah kanan aku. aku terdiam, cube sedaye upaya tarik nafas.. utk pengetahuan la, rusuk kanan aku tu dh mmg injured, sbb kene sepakan juring dr partner aku kt gelanggang Legenda. seminggu lepas tu dh nk baek dh. tp kene lg buah combat no2 dgn cikgu botak yg dtg melawat gelanggang kami pd malam tu. 1set, tumbukan, pancung, sepak layang, n lambung kemudi hinggap kt rusuk kanan, betol2 tempat injured. dh jatuh tu, makan lg tujah kt rusuk kanan. diam menahan sakit yg xterperi jela aku. ok, abes cite. seminggu pastu, dh nk baek dh. then time tu dh cuti latihan, utk bg laluan utk final exam. aku sj la wat latihan sndr. try wat pumping. tbe2 aku trdengar mcm beletup. haahh.. berguling2 aku menahan. adoi... seminggu lepas tu, aku dtg latihan ni ngn membe aku, lg sekali, buah yg same, tmpt yg same, kene kt rusuk aku. dh kali keempat la jawap nye ni. diam jela menahan sakit. tp xpe, ni sume asam garam dlm ilmu persilatan.

abes je latihan tu, mcm biasa, tutup gelanggang. lepas masing2 balek, aku sempat lg berborak dgn cikgu Ishak. orang tua ni mmg xlokek ilmu, n rajin bercerita ttg pengalaman die. ape yg dimaklumkan, die dh 40tahun mengajar. means....skg umo 61,minus 40. kira nya umo die 21tahun dh start mengajar??? what the fishcake mann.. baya aku tu kot... betol la orang lame ni...ape la die makan. die ade gak bg ktorang petua2 orang lame. tp xsanggup ohh aku nk ikot. xlalu aku.. xpasal2 muke aku jd cm popaye nnt. hahahaha.
sblm balek tu, aku sempat bertanye kan alamat umah die, kalau2 aku free, blh la dtg umah, nk menuntut. die pun bg. yes2~!!.hehehe. next time aku dtg. jgn xtelayan pulak ye. hehehehhehe.

sampai je umah. lame gak la aku dok diam memikirkan ttg ilmu persilatan ni. hebat jgk ilmu silat ni. tp kenape bangsa aku pandang lekeh kt ilmu pertahan kn diri ni. kt mane silap nya?? kalo bukan bangse sendiri utk maju kn seni ni, bangsa mana lg. betol x? yg rugi, kita sndr. bangsa melayu, sbb abai kan ilmu yg cukup berharga ni. dr kita lepak2 maen moto, lumba sini lumba sane. ape dpt. dpt mkn asap jela. tambah dosa lg. hmmm. xtaw la ape nk ckp. aku bercakap bkn sbb aku bgs, cume nk mengingat kan diri sndr. tu je. kalo nk ikot, terpulang, xnk, sndr fikir.
esok nye, ade sumthing yg terjadi. wat aku btol2 terkejut. aku duduk kt depan rumah aku, cube cari sebab dan punca. xkan la sebab kene tumbuk kt rusuk jd cmni kot.. mustahil...... tp lame2, aku wat keputusan, sekali darah aku gugur kebumi, biar aku habis kn betul2(thnx for badzlan for that input).alang2 menggenggam bara, bia sampai menjadi abu. xkan melayu hilang di dunia.....


utk entry ni byk diterangkan psl ilmu persilatan Persatuan Silat Seni Gayong Malaysia(PSSGM). dan insya'Allah kalo diizin kan, akan aku kongsi bersama pengalaman aku.

Sunday, November 1, 2009

kata2 tersirat hatiku

kenapa selalu wujud salah faham antara kita,
bukan niat ku utk menjatuh kan,
hanya gurauan semata mata,
supaya ceria kehidupan kita seharian,

usah lah marah marah kawan ku,
tiada satu kebaikan pun yg kita dapat,
dengan hanya mengikut kata kata hati mu,
jauh lg dari segi manfaat,

sebalik nya mari la kita sama sama cuba memahami,
adalah lebih baik begitu dari cuba mencari kesalahan,
bukan kah itu yang Rasul kita suruh utk diikuti,
supaya tidak wujud didalam hati dendam yang tidak kesudahan,

cuba lah fahami setiap kata kata ku,
mungkin agak susah untuk difahami,
tapi percaya lah niat ku hanya satu,
ia lahir ikhlas dihati,

maaf kan jika gurauan ku mengundang ketidakselesaan dihati,
bukan niat ku untuk merendahkan,
cuma ingin menceriakan hari,
tidak langsung terdetik dihati ku utk melukakan,

jika ada kata kata ku yg mengundang amarah mu,
aku sedia menyusun sepuluh jari memohon kemaafan,
tiada yang penting lg difikiran ku,
melainkan hanya mengakui kelemahan,

jangan lah kau menjauhkan diri,
dan terus menyimpan ketidakpuasan dihati mu,
tidak aku ingin kan apa-apa perpisahan disebabkan diri ini,
aku tak mahu perasaan bersalah terus menghantui,

maka betul lah segala yang diungkapkan oleh mu abah,
bahawa hati dan pemikiran makhluk tuhan yang bernama manusia ini pelbagai,
jika ingin bersedia dengan sebarang musibah,
terus mengembara mencari mengenal dan memerhati apa itu yang dimaksudkan kehidupan ini,

aku cuba memerhatikan ragam kehidupan manusia yang dimaksudkan,
tapi percayalah hanya satu tujuan ku,
hanya untuk perbetulkan diri yang serba kekurangan,
agar aku tidak terus hanyut dibawa arus itu,

dan sesekali aku dihantui dengan pelbagai persoalan,
pelbagai persoalan yang agak sukar bagi ku untuk dijawap,
kenapa kehidupan ini begitu rumit dan memeningkan,
sampaikan ku rasa kan kepala ini mahu meletup,

aku pandang kearah cermin,
aku merenung kosong kearah wajah ku sendiri,
beribu persoalan ku biar kan bermain difikiran,
lalu ku berdoa supaya dengan keizinan Allah terjawap segala persoalan tadi,

ku pejam mata ku,
mengapa begitu payah diri ini mahu berhenti berfikir,
terus menerus mencari jawapan itu,
adakah aku menyalahkan takdir?

aku bukan lah seorang lelaki yang tewas,
mudah mengalah bila diri dicabar,
meskipun fikiran ini berasa lemas,
namun mustahil bagi ku untuk mengalah kepada takdir,

maafkan aku jika diri ini lemah dimata,
aku hanya insan biasa,
tapi percaya lah ia hanya bersifat sementara,
dengan izin Allah aku akan bangkit semula,
untuk terus berjuang demi apa yang ku ingin kan didunia,
untuk persediaan diri dihari akhirat juga,

hanya aku sorang yang tahu pergolakan diminda ku, tidak akan siapa tahu melainkan jika aku beritahu.

Saturday, October 24, 2009

tahta ku dirampas??


Assalammualaikum kepada blogger s sekalian. lama aku xupdate blog aku ni kn. hehehe. entry kali ni sepatut nya aku publish mase raye aritu. tp time tu internet kt umah aku cari gado ngn aku, tros ilang mood aku nk menaip. skg ni, sambong balek la yehh. hehehehe.

Ari raye tahun ni bg aku agak meriah sikit laa. ade la sebab2 nya. hehehehe. antara nya lah kn, gelagat2 anak2 saudara aku yg baru nk 'up' .geli hati aku tgk diorang. terkenang lg zaman aku mase kecik dl. tp kali ni mcm lg advance je diorang. haihh..

situasi kt kampung aku belah Pilah lain dan pelik sikit. kalo zaman2 aku, time2 mlm nk raye tu, ape yg ade kt tangan aku cume ubat nyamok n mercun. ubat nyamok tu buat cucuh mercun laa. tp budak2 kt pilah ni, mlm raye maen PS2. gilak ahh. time aku dl, tgk kt kedai jela minatang tu.. haihh. aku tgk budak2 tu maen, rase cm nk patah kn dua je minatang tu. hohoho. pastu maen xreti nk benti lak tu. sampai nenek aku terpakse tutup plug tros la nk bg diorang benti. tp kalo aku la kn, kot nenek aku wat cmtu,mmg aku bg 1umah black out. sape soh die cari pasal ngn aku ye x? hahahaha.

overall, mmg amat bosan la suasana kt Pilah tu. aku rindu lak time pak2 sedara aku main meriam dulu. time2 tu la mmg berbalas2 dentum meriam tu. aku mase tu xcukup umo lg, tgk jela dr jaoh. teringin je nk perdajal kn diorang. tp bile pikir2 balek, kot nk merase kene sumbat dlm meriam buluh tu, try la wat. pak sedara aku belah pilah tu mmg agak sadis sikit.

tp skg ni, sume tu tinggal kenangan. disebab kn masalah2 tertentu, raye2 ni dh xmcm dulu dh.. dok la aku sowang2 kt pangkin, tgk tapak meriam buluh, pastu senyum sorang2 mengimbau kembali kenangan2 dulu. nasib baek ade cikluklu menemani aku time2 tacing cmtu. ngehehehe.

esok nye plak, aku balek kampong belah melaka. hahh. sini punye generasi agak laen macam sikit. agak lame gak la aku xtgk budak2 ni berkumpul ramai2. bile anak maklong(mak aku), mak ngah, mokde, mak lang, mak itam, n makcik bekumpol, perghh.. mmg gugur la rambot atok aku tuu.. huhuhu

time ni la br aku nmpk pewaris tahta aku.. iaitu, tahta "budak terejal dlm kampong". hehehehehe..

pagi raye kedua tu, tgh aku lepak2 kt depan pintu sambil baham kuih raye, tibe2 aku dgr suara orang tua merungut2. dr jauh aku xberape nk clear sgt ape yg die cerabih kn tu, dh dekat tu, br la dgr. cmni bunyi nye..... "mane pegi budak kuwang hajau td, meh bg kt aku, bia aku tetas telor die ngn pisau toreh getah ni.."...cuak gak la aku dgr, betol2 die pegang pisau potong getah tu..sambil mengunyah kueh raye tu, aku pn tanye la orang tua tu.

aku: ade ape tok? kenape kecoh sgt ni?

tok bilal: ko bg kt aku budak yg pakai bj ijau td. aku nk tetas telor die. bkn maen kuwang hajau lg die.


aku: laaa, ape die dh buat tok?


tok bilal: aku tgh wat keje td, tibe2 die baling aku ngn batu. aku marah la die, die pegi ejek aku. mau xhangin 1 badan aku.. haihh.


time tu agak ligat la kepale hotak aku ni memikir kn sape punye angkara tu. 1st skali adek aku si Awal aku syak, tp mustahil die. sbb die kalo orang yg die xkenal, die mmg xberani. pastu aku cube tinjau, sape yg pakai bj ijau. yg pakai bj ijau kt sini, pakcik aku je, xkn la pakcik aku nk wat cmtu plak ye x. Xp .tbe2 pakcik tu ckp.....

tok bilal: hahh!! tu dia!! ko tangkap kn die utk aku cpt!!

laaa.. si mican rupe nye.. anak pakcik akuuuu..aku tgk, die blh sengih2 lg kt celah pintu dapur tu.. pastu aku tgk atok aku. menepuk dahi orang tua tu. name die lg dpt saham. hahahaha. aku rase, mst die ckp cmni dlm ati die,"igt kn dh xde lg cucu aku cmni.. rupe nye ade jugaaakkkk. naseb ko la aji lambaakk".. hahahaha.

naseb baek pakcik tu xtangkap die btol2, kalo x.. haihh.. mmg kene sunat percuma la die.. ish3

bile pikir2 balek, si mican tu mmg agak nakal, kalo nk dibandingkn ngn anak saudara aku yg laen. dh slalu sgt kene luku kepale die ngn mak die. tp cmtu gak die. kecik je budak nye, tp die punye nakal.. perghh.. bpk die ade bele ayam kampong kt blkg umah, penah sekali tu die pegi tangkap sekor, die patah2 kn tengkuk ayam tu. naseb baek bpk die xpatah kn tengkuk die balek.ayam tu pulak, bpk die teros sembelih, wat lauk.

bile tgk diorang tgh main ramai2, seronok aku tgk. tringat balek mase aku nakal dulu. rindu beb time tu. (kesah nye penah aku publish dlm entry yg lepas.. check it ouuttt..)

mlm tu, pakcik aku bakar mercun merdeka. seronok je budak2 tu. huhuhuhu.. rugi aku xsempat ambik gambar time die bakar mercun tu. lawa sehh.. ade la beberape picture yg aku sempat ambik. gmbr budak2 tu, wat penawar duka hati.. hehehe.


so sekarang, br aku taw dari mane dtg nye waris title "budak nakal" tu dtg.. mane lg kalo bukan dr keturunan nye HAJI LAMBAAAKKK.. hahahahhaahaha.






Dari kiri: Omel si comel, Mican si gangster, Apis si baek, Awal si monster, ijul si Talkative




Monday, August 10, 2009

HUJAN

hujan(bukan nama band indi oke..)

sebut psl hujan la kn.. ape la yg korang blh wat bile ari udah ujan ye.. nk sidai bj pn xleh.. nk pegi joging lg la xbley..(xtaw la kot ade orang gile g lari sorang2 kt tgh2 ujan lebat nih..). yg penting, pendek kata sume aktiviti terbantot bile ujan.. ye x? heheheh.. bg aku la kn.. xsemesti nye.. ngehehehehhee..

ade byk aktiviti sbena nye blh dibuat time2 ujan ni.. korang je xtaw.. n meh aku gtaw idea yg telah aku modified kn ni.. :P

orang sibok2 nk g jejauh mandi laut la, sungai la, air terjun la, tp xde pulak aku dgr orang sibuk2 nk mandi ujan kn? ape la slh nye kalo di buat temasya mandi ujan beramai2. mst shiok kn? jimat kos, dekat, xyah susah2 nk g jejauh. bile agak2 ujan je, tros meluru keluar umah.. :D

kalo kt kampong or kawasan2 yg sewaktu dgn nye tu, ble pas ujan, mst meriah dgr bunyi katak bersahut sahutan kn? haa, dr korang berkaroke kt tmpt2 yg tah pehape tu, baek korang karoke ngn katak. tgk sape yg wat bunyi paling annoying. bg katak tu bebulu lak ngn kite.

agak2 nk jimat bill air, tadah je air ujan tu. agak2 was2, tapis la ngn penapis air yg mamak pakai utk wat teh tarik tu. (sekadar nk sedap kn ati ).bkn ape la kn, syg plak aku tgk air ujan tu tebazir mengalir kt longkang2 tu. kot orang singapura la kn, aku rase die dh sedut air yg mengalir kt longkang tu. "ni blh buat duit maa".kata nya lahh..

bile time panas, kite jemur baju kn? bile time ujan, kite bsh kn bj la plak. tabur serbuk pencuci secukup rase, pastu bentang kn 1 per 1 kt lantai yg akan kene ujan tu.. bile agak2 suda puas ati.. sidai kn.. sampai la ari panas balek.. see, secara xsedar, alam semula jadi ni blh jadi 'mesin pencuci' yg amat menjimat kn.

wat setakat ni, ini shj la idea yg mampu aku generate kn dikala kebosanan tahap pengesat kaki tandas. terpulang la kepada anda nk ikot ke x, sbb ni sekadar idea. kot jadi pape yg xdiingini di sebab kn idea2 aku ni, xboley claim apa2 kayhh.. ngehehehehee.. okeh2, aku nk pegi tadah air ujan jap.. haus plak..

Tuesday, June 23, 2009

Kadang2 perlu gak pandang ke belakang sesekali.. hehehe

dpt carik aku kt mane? hehehe

aku mmg jenis ambik pic pandang tmpt laen


bile dh kt rumah ni, suasana jadi tenang macam kt kampung halaman plak.. hehe. time2 cmni la aku byk berangan, dok depan PC, tgk balek gamba2 lame..

sesekali tu, fikiran aku ni merentas ke mase lampau(back to the past la konon.. haha). teringat lak aku mase kecik2 dl. mase paling peberet aku time aku sekolah darjah laa.. time tu zaman kegemilangan aku.. hohoho(nada riak).

aku ni mase kecik mmg ya robbi nakal. sampai beruban la pale bpk aku memikir kn psl aku.. hahahaha.. tp yg pelik, aku suke wat mende yg bukan2 ni sorang2. aku main2 pn sorang2. even kalau aku main ngn sedara2 aku, atau kawan2 aku, aku la yg paling daredevil.. contoh nye la kann.. hehehehe... :-

kalo aku kt kampong, mcm2 aku main. guli la, mercon la, gasing la.. mcm2 lahh.. yg unik nye, mende2 tu sume dlm versi modified.. haaaa. jgn xcaye.. guli pn aku leh modified.. hahahaha

time tu orang main guli bese(ala, guli kace tu), aku pakai guli simen, sekali aku bantai, pecah guli orang. ahahaha.

orang main gasing, aku main gak.. orang main gasing, pakuk kt gasing orang, aku pakuk kt kaki tuan gasing. mmg melompat2 la membe tu.. Xp

orang main mercun, aku pn join sekaki.. dorang baling kt dlm longkang, aku laen.. aku baling dlm umah orang. terangkat bontot moyang aku time tu.. ape lg, mule laa..."aji lambaaaaakkkk!! ko tengok cucu betuah kau sorangg niii!!! betuah punye budakkk!!".. time tu bkn aku takut pn, blh gelak terkekek2 lg. sedare aku dh mengigil dhh.. die kata,"abes la ko bangah, mampos ko kene bantai ngn pakcik nnt".

kt umah nenek aku, ade sebijik moto ni. CDI name nye.. hehe. aku suke ronda2 pakai moto nih. lgpn moto ni xdpt sambutan, sbb pak2 sedare aku xsuke pakai. burok kate nye. aku ape lg, kasi lenjan laaa. aku kasi tawwaf 1 kampong ngn moto nih. moto ni plg maximum kelajuan nye adalah 70kmj. aku plak xreti nk bwk slow,mmg bg tekan la sampai 70kmj tros.. mcm2 style aku buat.. superman?suparman?batman?boroman? toksah cite laa. hahaha. tgk aku syok2 bwk laju, menikmati permandangan sekeliling, aku blh xpasan lak ade kawah kt tgh2 jln tu.. hahh.. mmg kedalam la aku.. ngn moto2 tu skali. menyorong aku moto tu balek umah.. ngn kaki berdarah.. ish3. sampai kt umah, sume kelang kabot. naseb baek aku xde pape. luka sikit jee. paling xleh tahan, nenek aku bertengkar ngn atok aku. atok aku memekak, die kata..

atok aku: abes moto aku... jahanammm.
nenek aku: alahh, moto awak tu mmg dh burokk. pegi anta repair jela.
(nenek aku backing aku. hehe)
atok aku: habes, moto sy tu dh burok, nk bagi lg burok lah ehh?
nenek aku: anta jela pegi repair, byk cerita pulak orang tua ni..

naseb baek nenek aku backing, kalo x.. ish3.. 4ari lepas tu, moto dh siap repair. skali tu aku nk g kedai, bwk la moto tu. tgk2.. ehh, kepok baru, tayar depan belakang baru. rim pn baru. bekilattt.. mmg atok aku perli aku nihh.. ciss..

atok aku time tu mmg xberape nk suke aku.. mane x nye, nakal ya robbi. lg 1, aku kalo dh dpt moto tu, mmg laen mcm jadi nye. habis ayam orang 1kampung aku keja.. hahaha. orang2 kampung tgk aku, mmg ayat ni jela yg keluar.. anak sape tu? anak sape lg, kalau bukan anak nye Zahar, cucu nye AJI LAMBAKKK.. atok akuuu jgk yg dpt namee.. mane xbebulu orang tua tu ngn aku.. hahhahahahahaa..

tu kampong belah mak aku. kisah ni plak belah bpk akuu.

nenek aku ni ade 3 akuarium. besa2 sume nye.. byk ikan. mcm2 jenis adaa.. aku balek kampong, mmg mende tu je aku hadap. bekilat2 mate aku pandang ikan tu.. gerammm je.. hahaha. so, mcm biase la kn, aku ngn idea aku. mau 'modified' sama itu ikan.. hahaha.
aku ambik sauk, aku sauk mane2 ikan yg aku bekenan. aku bawak g blkg, aku salai ikan tu.. pastu aku bg kucing aku baham. mmg excited la menatang tu hadap.. ish3. pastu 1 rumah nenek aku kejar aku.. hahahaha.
sampai sekali tu nenek aku cakap, "zahar, laen kali kalo ko balek ni, bawak sangkar sekali. utk anak ko yg sorang nihh..".tersenyum kelat jela bpk aku. balek umah, jgn ckp la kn. teruk aku kene bantai ngn bpk aku. tp xde gak aku heran.. agak2 aku tensen je ngn rotan tu, aku sorok kn.. rata la aku semunyik kn rotan tu. hahah. bpk aku lak, keje nye membeli rotan jela. makin lame makin besar rotan die beli. lame2 aku pn naek fedap nk sorok kn.. aduiyhh..
sekali tu nk pindah rumah, xnk mcm byk pulak kn rotan bpk aku jumpe. kt dlm tiang katil laa, bwh katil la, celah kusi la.. sume tmpt laa nk dipendek kn cite. pas dikumpul2 kn sume rotan tu, bpk aku ngn bangge nye berkata begini, "haa, byk koleksi rotan abah rupe nye.. pasni ko pilih je mane 1 ngah, nk yg kecik? sedang? besar? bpk gajah? sumaaa adaaaaa..". "aduiyhh....".kata ku sambil menepuk dahi...



time tu, slalu aku fikir.. bile nk aku nk membesar nihh. ari2 kene rotan je. fedap aku... dh besar nnt, blh aku keje sndiri, idop sendiri, bebas dr gangguan rotan, blh ngurat anak dara orang, kawen byk2(blushing). ahahaahahahaaa..

tp bile skg ni, bile aku dok sorang2, especially time kt kampong, selalu gak aku pikir. kn best kalau jadi budak2 balikk.. teros lupe ape yg aku fikir mase kecik dl. yela kn, mase kecik, musuh utame aku, rotan bpk aku jelaa.. skg ni, musoh aku dh pelbagai... backstabber, double faces, lecturer, assignment, CGPA..... warghhhhhh....... bak kata orang2 tua dl, manusia ni mmg xpenah nk puas dgn ape yg die ade.. mmg ade betul nye la ayat tu.. hehheheehee..

oke2, back to reality. damnn.. baru nk berangann. cihhh

Sunday, June 7, 2009

teguran makan dalam..

Samat baru sahaja berkahwin. Kerana tidak mempunyai rumah, dia terpaksa menumpang di rumah bapa mertuanya. Malangnya, ada sesuatu yang tidak kena. Samat ni kuat sangat makan. Bapa mertuanya selalu merungut. Beras 20 kg, tak sampai seminggu dah habis. Selalu tak macam ini.

Sejak Samat duduk di rumahnya... cepat sangat barang-barang dapur habis. Samat betul betul menghabiskan borehhh... Kebaikan Samat pula ialah, dia ni alim sikit. Tak pernah tinggal sembahyang. Malangnya bapa mertuanya tak pulak begitu... Waktu maghrib seronok depan tv tengok roda impian... lepas tu sambung tengok berita... lepas tu makan... lepas tu tidur..esok bangun pukul 8... pergi kedai kopi... bersembang, sampai tengahari. Balik makan, kemudian tidur... petang pergi kedai kopi lagi... main dam, berborak mengalahkan orang politik. Kerana sama-sama ada kekurangan ni lah yang menyebabkan si menantu tak berani menasihati bapa mertua, dan bapa mertua tak berani memarahi anak menantu yang kuat makan.

Tetapi dia terus mencari idea... macam mana nak kenakan si Samat ni.. Bengang betul dia... dah lah tak kerja... melantak kuat pulak tu... Suatu hari dia dapat idea... nak kenakan Samat.. "Samat, mari kita main dam haji... " katanya kepada Samat... "Boleh juga... " kata samat tanpa mensyaki sesuatu. Bila sahaja bermain, dia sengaja membiarkan buah damnya dimakan oleh Samat... Dia hulur, Samat makan, hulur lagi... Samat makan lagi... hulur lagi makan lagi, dan lagi... dan lagi... . " Eh ko ni Samat... kuat betul makan laa... .agak-agaklaa... " katanya tersenyum.. "Alamak bapak mertua aku ni perli aku ni... mentang-mentang aku kuat makan" fikirnya dalam hati... tapi tak apa... Mereka bermain set kedua... Bapa mertuanya hulur... dia tak makan... hulur lagi, tak makan juga... kena tangkap... tak macam set pertama... dia dah bijak sikit... Bila tak makan, mestilah kena tangkap... kemudian bapa mertuanya dapat melangkah hingga ke haji... Apa lagi... . "Ehh orang tak pernah sembahyang pun boleh pergi haji ke... ? Merah padam muka bapa mertuanya... dia nak perli anak menantunya, tetapi dia yang terkena... .

Selepas dari itu, Samat tak lagi kuat makan dan bapa mertuanya dah jadi alim... tak tinggal sembahyang lagi... sekarang ni ada kat mekah kerjakan umrah... Nak pergi haji belum ada seru... katanya laa...


cube korang fikir, kalau si bpk mentua tu tegur mcm ni, "ko ni semat, menterdarah je taw. menghabis kn beras je. unta padang pasir pn xpemalas mcm ko". rase2 nye bruba ke x si semat tu? mmg niat tu ikhlas nk menegur, tp kita sndiri pn xperfect, jadi guna kn lah adab2 menegur. kita kn orang melayu. niat yg ikhlas nk menegur, jadi perselisihan faham pulak nnt ye x?

utk melega kn sape2 yg sakit otak

Ada seorang pak cik yang bernama Pak DI yang sangat kaya. Setiap hari beliau akan menyimpan RM1000 di bank. Setiap hari tepat pukul 9 pagi Pak Di dah pun bersiap sedia terpacak di kuanter bank untuk menympanRM1000 nya.

Setelah lebih kurang setahun berlalu, kehadirannya setiap haridisedari oleh Manager Bank. Menager Bank itu pun memanggilnya ke office danbertanya.

Manager : Setiap hari saya lihat pak cik akan menyimpan RM1000 dibank.Apa kerja pak cik?

Pak DI : Saya ni sebenarnya takde kerja encik. Cuma saya suka bertaruh. Setiap hari saya akan bertaruh dan saya tak pernah kalah.

Manager : Ooo... ini sudah cukup bagus. Tapi pak cik mungkin belum bertemu dengan orang yang teror macam saya ni. Kalau pak cik bertaruh dengan saya jangan haraplah nak menang.

Pak DI : Iye ke? Kalau macam tu jom kita bertaruh.

Manager : Okay. Sebutkan apa saja pak cik nak bertaruh dengan saya.

Pak DI: Macam ni... dalam tempoh 7 hari dari sekarang encik akan kehilangan telur encik.
Kalau betul encik akan hilang RM1000, kalau tak saya akan bayar encik RM1000.

Manager : Hahaha.. tak logiklah pak cik. Tapi tak pe.... saya setuju.



Setelah kedua-duanya setuju mereka pun beredar. Besoknya bila bangun pagi Manager tu pun meraba telurnya.. ooh masih ada.Begitulahs eterusnya hinggalah sampai ke hari yang ketujuh dia dapati telurnya masih lagi ada.......Deng an suka hatinya Manager tersebut pun pergilah berjumpadengan Pak DI.

Manager : Pak cik sorrylah ye.. telur saya masih lagi ada..

Pak DI : Betul ke? Aku tak percaya... Mari sini aku pegang...Lalu dipegangnya anu Manager tu. Sambil tersenyum Pak DI pun berkata..Okayl ah.. Betul kata kau. Nah ambil RM1000 ni.

Pak DI pun menghulurkanny a.

Manager : Hari ni baru pak cik tahu siapa yang teror.... Sorrylah pakcik.Hari ni pak cik tak dapat pergi bank lagi laaaa keh.. keh... keh...



Tiba-tiba Pak Di mengeluarkan RM4000 dan pergi ke kuanter bank. Manager tersebut rasa hairan lalu bertanya pada Pak DI......

Manager: mana pak cik dapat duit sebanyak tu?



Pak DI : Pak cik bertaruh dengan kawan pak cik Guard kat luar tu tadi RM5000.



Manager : Bertaruh apa?



Pak DI : Bertaruh yang pak cik dapat pegang telur Manager Bank.....



Manager : Tak guna punya orang tua....

Monday, May 25, 2009

thanx la kepada korang2 yg selalu bg aku support..

N thanx jugak kepada2 yg kritik aku 2.. 8least aku sedar diri sikit. (tp nk kritik 2 agak2 la kn.. jgn sampai cari gado. Xp )

SAHABAT

kau sahabat,
di kala ku sedih kau la pengubat,
di kala ku kesusahan kau tempat ku brkongsi pendapat,
kita sependapat dalam semua aspect,


namun segala nya telah berubah,
kau yg dulu telah jauh melangkah,
meninggal kn aku yg sedang terpinga pinga,
tertanya2 aku sendirian mengapa,


tak mengapa kalau kita dh tak sesuai,
tetapi jgn lah sampai salah menyalahi,
sahabat yg dulu menjadi musibat,
pantang tak sependapat ada saja cacian yg ku dapat,


tak salah kalau nasihat yg hendak kau beri,
boleh aku memunasabah diri sendiri,
tp biar la kene dgn cara yg dipersetujui,
agar tidak timbul sebarang ketidakpuasan hati,


aku bernukilan bukan utk memburuk kn siapa2,
sahaja utk renungan kita bersama,
agar suatu masa kite sependapat semula,
agar ikatan persahabatan yg terlerai tercantum jua,


kepada teman2 ku di luar sana,
mari la kita hadapi bersama,
dugaan yg datang bersua,
jangan la kita mudah melatah hendak nya,


sama2 kita menghadapi cabaran ini,
sama2 kita bersatu teguh berdiri,
menuju ke masa hadapan yg sedia menanti,
semoga kita sama2 ke arah yg diredhai,


(nukilan ikhlas dari aku. . .)

Sunday, May 24, 2009

blur kah aku..??

pape pn, thnx for the advise.. same2 la kite ambik yg positive tu. lg 1, aku xrase kn yg aku sentiasa blur. cume aku blur kenape owang selalu lempar kn pandangan negative kt aku. ade gak aku cari kt mane salah aku, sampai kn orang nk kutuk2 psl aku, cite mende2 xelok pasal aku. mmg aku mengaku la kan aku ni bkn baik sgt, tp ape yg aku dgr kabar psl aku, byk mende2 yg xelok dr yg elok. mau xblur aku dibuat nye. xtaw nk cakap ape.. trpulang la kt korang nk nilai aku. aku tetap aku. kalau ade yg tegur, aku terima. kalau aku xtrime, xkn aku rilek je dpt tamparan percuma dari adek angkat aku.

cume trkadang 2, aku fikir2 gak.. aku suke owang tegur aku, tp jgn la yg menegur tu pn 2x5 je.. n tegur 2 biar la kene cara nye. bukan nk demand la kn, tp bak kata owang, jgn la hendak nye jadi mcm perumpamaan pepatah ni, "paku dulang paku serpih, mengata orang die yg lebih", atau pn bak kata budak2 skg ni, "lu cakap xserupa bikin la bro".. huhu.

aku sedar, bile membe2 aku bahan aku, or tuduh aku bukan2, aku wat muke rilek je. mcm xde pape yg jadik. n kdg2 2 aku cm trtanye2, "eh, bile pulak?? adoii".. bile aku jadi cmtu, makne nye mmg aku xtaw ape2. bukan blurr. n kadang2 2, aku main gelak je.. dlm ati aku kata,"sukati korang la budak2 nk cakap ape.. hahaha".

tp aku xdpt nafi kn yg xbanyak sikit, ade gak trguris ati aku. tp xkn la aku nk emo xpsl2 ye x. mmg aku xtaw pape, tp kalo aku emo, majok, membe mst la xsuke ye x.. paling kurang pn kalo aku trase sakit ati, aku diam je. wat xtaw. lantak korang la nk cite ape. lame2 dh cool balek, baru la aku gelak balek. xperlu nk pujuk pon.

n nk sgt aku bgtaw pembaca2 kt sini yg trdiri dr membe2 aku sendiri, tujuan aku masok kn issue ni kt blog bukan ape, utk aku terima pendapat2 n pandangan. kalo xsbb semalam, aku xkn masok kn issue ni. sbb aku rase kn hal ni xpenting. baek aku wat xtaw je. lgpn, sebab kn kata2 semangat dr bapak aku la, aku masih blh brfikir secara waras sampai sekarang..

dulu ko la sahabat ku, sekarang ko musibat.

bukan ape la kn, dlm issue kali ni, nk share sikit la pengalaman n pendapat aku sikit kt sini.

sebelum tu, nk tanye gak la kn. salah ke aku share something yg aku rase kn perlu utk di share kn? sbb niat aku nk berkongsi pengalaman, bukan utk memburuk kn sape2. ape tah lagi seseorang yg aku paling respect dlm dunia ni. trpulang la kepada pembaca utk mentafsir kn niat aku ni.. yg penting aku niat ikhlas.

kadang2 tu rase agak trkilan gak la kn. sbb sahabat yg paling aku rapat dl, dh bertukar menjadi musibat. buruk2 pn sahabat gak. bkn sekadar kawan biasa.

walaupun dari segi calculation ku, byk sgt salah ko pada aku wahai sahabat, xsekali pn aku rase kn nk balas setiap ape perbuatan kau ni. jauh skali nk memalu kn kau pada kawan2 kau yg laen. bagi aku, xsemua yg perfect. kalau ade apa2 yg aku rase kn perlu aku tegur, aku akan tegur. tp kau sahabat, tegur pn xguna lg. sbb kau lg bijak berkata2. jadi, ape yg aku perlu buat? biar la takdir yg menentu kn. aku percaya pada hukum tuhan. ape yg kau bagi, itu lahh yg akan kau dapat. kalau naseb kau baik, kau dapat cash kt dunia ni. kalau x, menjawap la dikau disana.

xperlu la aku sebut sape kamu tu wahai sahabat. sebab aku xmahu memalu kn sape2, seperti yg kau buat. sebab aku bukan KAU.. sekian. kepada sesiapa yg terasa, aku awal2 aku mintak maaf..

Saturday, February 14, 2009

Kasih Sayang Seorang Ayah...

malam td mcm aku tr'flash back' segala ape yg bpk aku ckp kt aku... segala kata2 die...

bg aku, die seorang ayah yg langsung xtaw menjage hati seorang anak, seorang lelaki yg amat tegas, dan mempunyai perinsip hidup yg ketat...

aku igt lg mase 2... aku balik rumah, time 2 aku mmg brmasalah. time 2 die tgh tgk tv, aku pn duduk la kt kusi, join tgk tv. tibe2 die bukak perbualan,

ayah: ko knape?

aku: takde ape, penat kot..

ayah: masalah xkn selesai kalo ko tunggu masalah 2 nk selesai..

aku:???? (terpinga- pinga)

ayah: ko igt, ko bia kn je, mslh 2 akan selesai? lg bersimpul lg ade la..

aku: ala, biase la, study....

ayah: hidup ni xakan brjaya tanpe kesusahan, baru sikit 2 ko dh putus semangat?

aku: ...

ayah: ko belum hadapi lg 1 situasi dimana ko nk kejar cite2 ko, tp pd mase yg same ko kene brusaha utk idup..

aku: hmm?

ayah: ko penah kluar dari rumah tanpa ape2 bekal? dlm kocek ko cume ade rm5?

aku: maksod abah?

ayah: time 2 abah br lepas abes blaja, kt sekolah vokesional. mase 2 nenek ko orang susah, abah kluar dr rumah, cari keje kt kl. nenek ko bg rm5 je utk abah. ko taw hari2 abah makan ape, minom ape ngn rm5?

aku: (geleng kepale)

ayah: dlm seminggu, cume 1hari je makan kt kedai. hari2 yg laen, minum air paip. makan plak, tapau kt kedai nasik kosong.. 2 jela.. ko blh tahan cm2?

aku: (wtf.. mane blh idop cm2..)

ayah: tgk, 2 br sikit.. ko dh rase cm mustahil.. cm2 la abah cari keje, tinggal rumah kwn. dgn kelulusan sijil electric n electronic, abah kene compete ngn orang2 yg brkelulusan lg tinggi dr 2.. mmg rase mcm nk putus ase, tp ko sbg seorang lelaki, kalo bnd2 cm2 pn ko xtahan, ko xlayak hidop..

aku: (damn...)

ayah: pas sebulan cm2, br abah dpt keje, dkt syarikat pernas(tak silap aku laa).. mase keje 2 pn, ko igt orang2 atasan nk layan ko baek2? jgn harap la.. hari2 kene maki, pressure.. duit pn kdg2 xcukop.. ko blh survive cm2?

aku: huhhh... (sigh)

ayah: 2 baru sikit.. byk lg yg ko xtaw.. mase abah lepas kawen ngn mak ko, cmne susah nk membesar kn ko ngn ekonomi cm2.. abah naek pelahan2.. abah blh kata ape yg pernah ko lalui selame ko hidup 19tahun cume sebesar zarah kalo nk dibanding kn ngn pengalaman hidup abah...

aku: mmg la....

ayah: jd, ko masih rase ko xblh handle lg mslh2 ko 2?

aku: erghhh....

ayah: ko igt baek2 ape yg abah ckp ni, kalo ko xdpt nk hadapi situasi cmni, n ko give up, ko jgn jd laki, even ko xlayak utk pikul tanggung jawap sbg seorang lelaki...

aku: (aduhh.. sakit nye....)

pas abes 2, die blah, tinggal aku sorang dok trmangu2 kt kusi 2...

what he said just now sure hurts me... but... he's right after all....

pernah sekali 2, aku kene maki dgn die sbb aku buat kerje xseperti yg die harapkn..

"ko mmg xblh harap, bende kecik ni pn ko xblh nk buat.. ko pegi berambus lg baek, anak xblh harap.."

n pernah sekali 2 aku usik barang die, set home theater die xsilap aku. aku trsilap cucuk wayar kt lubang yg salah, then tibe2 amplifier die xblh nk brfungsi.. ape lagiii.....

"kalo ko rase ko xtaw nk handle bnd2 cmni, ko jgn usik.. ko igt ni lukisan bile salah blh padam cm2 je,(mentang2 bakat aku lebih kpd lukisan), sekali ko silap, bratus abes.. kalo agak2 diri 2 xmampu, jgn fikir ko layak nk dpt bende2 cmni.."

ape yg aku rase time 2 mmg xdpt nk digambar kn dgn kata2..

bile aku kene mrh or maki ngn bpk aku, mak aku la orang yg setia memujuk aku...

selalu, kata2 tu trngiang2 kt telinge aku, even dlm tido...

ko xblh harap!!
ko xlayak nk pikul tanggung jwp!!
bende simple pn ko xtaw nk buat
ko jgn hidup lg bgs...
agak2 diri 2 xmampu, jgn berangan lebih
ko ni mmg xgune...

dammit....

pernah skali 2, die suruh aku simpan barang die kt stor, aku trosak kn barang die, xsengaje.... aku xtaw brape harge barang 2, tp yg penting, die mmg btol2 mrh time 2...
zupp!!! melayang bnd 2 kt sbelah kpale aku je.. brsepai trhentak dinding...

"hah, lepas ni ko rosak kn tv 2, abah byk duit ni nk beli baru... s**l punye anak.."

mleleh air mata aku tahan bengang... aku kata dlm hati,(dh taw cerewet, pergi la buat sndr...)

pantang aku silap sikit, mmg prkataan tuuttt tuutttt brhambur kluar dr mulut die utk aku... kdg2 aku trfikir, knape die benci sgt ngn aku.....

tp aku brsyukur sgt2 sbb aku xtrbawak2 perasaan 2 hingga melakukn bnd2 yg merosak kn diri aku, walaupn pnh trlintas difikiran aku utk buat bnd2 2... mungkin Allah syg kn aku... pernah jgk aku tanye mak aku, knape bpk aku btol2 benci aku, mak aku cume mampu ckp,"sabar jela ngah.. die tension 2 kot..".

hmmm...

1 hari tu... aku bengang sgt, sbb kene mrh dgn boss aku.. time 2 aku keje catering kt kilang..

balek keje 2, aku mngadu kt mak aku, ktorang kt dapur time 2, bpk aku tgh repair ape tah kt ruang tamu.. maybe die trdengar ape yg aku borak kn ngn mak aku.. then die panggil aku...

ayah: ngah, sini jap..

ngn berat hati, aku pn dtg la.. dh la aku penat, nk dgr die membebel lg.. adoiii... mati aku...

aku: ade ape bah?

ayah: ko kene mrh dgn boss ko eh?

aku: ha'ah.. gile die 2...

ayah: psl ape die mrh?

aku: staff xcukop, ramai yg benti, so angah la kene buat ni, kene buat tu... pastu lmbt siap, angah plak kene mrh.. silap cket, potong gaji....

ayah: heh... baru sikit 2 ko nk tensen?

aku: (cakap senang laa....)

ayah: mmg senang abah ckp cmni..

aku: (damn.. cmne die taw...)

ayah: dlm ramai2 2, sape yg plg teruk kene mrh?

aku: angah kot.. tah ape die anti ngn angah tah..

ayah: ko buat keje nk xnk kot?

aku: mane... keje orang pn angah kene buat ade la...

ayah: kalo dlm ramai2 2 ko sorang je plg teruk kene pressure, padahal ko mmg wat keje btol2, makne nye boss ko 2 nk uji ko...

aku: uji mende... die saje nk dere adela.. gaji pn kene potong....

ayah: ko rase abah keje dulu mase pangkat executive, abah kene cm ko x?

aku: xtaw laaa...

ayah: lg teruk dr ko.. kene mrh ngn orang atasan yg dari jepun, n US, ngn boss cine.. marah dpn staff2 yg laen.. mmg malu time 2.. ko byg kn umur ko mcm abah, kene maki depan2 staff yg laen..

aku: uihh.. kalau angah, tros letak jawatan kot....

ayah: itu yg die nk sbena nye.. nk uji ketahanan diri ko.. kalo ko xtahan and step away, then u are a loser... ko igt die nk bg ko jawatan tinggi senang2 je?

aku: ............

ayah: ko rase abah tahan x kene cm2?

aku: ntah la..

ayah: kalo abah xtahan, cmne blh dpt pangkat cm2.

aku: .....

ayah: kalo ko xtahan pressure, maki, ko mmg xdpt nk survive.. abah nk bende2 cm2 dh sebati ngn diri ko, mcm asam garam dlm hidup ko. bnd yg manis xkan dtg secara mudah, mst dgn sakit ngn tekanan..

aku: ........

ayah: kalo tekanan yg dtg dr abah pn ko xmampu nk tahan, ko rase ko mampu ke nk tahan tekanan dari orang2 yg duduk di atas ko?

aku: ...........

ayah: seorang bpk yg bg segala kemewahan dan kesenangan dlm hidup anak die, umpama merosak kn anak die sndr.. tp kalo sebalik nye, umpama die menyedia kn kelengkapan utk anak die menghadapi cabaran kt luar 2.. ko fikir2 kn la sndr..

then mcm biase.. die blah tinggal kn aku fikir sorang2...

jd, selame ni die sngaje uji aku?.....

.....

selame ni aku xfaham ape 2 definisi 'kasih sayang seorang ayah'.







Saturday, January 10, 2009

A song that keep remind me to her.....

Wanita Yang Kau Pilih
Rossa


malam selalu panjang
di waktu aku merindukanmu
kau bisa menjaga aku
hingga diriku merasa teduh

aku seperti kamu
menginginkan dan memerlukanmu
karena kita tak mampu
untuk selalu pergi menjauh

reff: kau jadikan aku ini
wanita yang kau pilih
untuk jadi kekasihmu

dan kau pun tlah aku minta
setia sepertiku
hingga waktunya tiba

aku percaya penuh
kau kan buatku bahagia
karena cinta tercipta
datangnya dari dalam hatiku

ari sabtu, ape aku buat?? huhu(gile bapak boring...)

sedor xsedor lg setahun aku blaja.. 2 pn kalo aku brjaya x extend sem la....(T_T)..
ari ni aku xde keje melain kn meng'format' PC membe aku.. agak tensen la bile format PC desktop xde CD driver.. kalo ade, mmg naseb baek la. kalo xde, mencari la aku kt tenet.. ptt setel petang ni, tp ape aku buat? tulis blog.. keh3.. xpela, bukan susah pn nk format PC. 2 pn tinggal lg 1 driver je xjmpe.. dh jumpe kang, setel mslh.. malam plan kuar g semban dua ngn zarip n amin, pastu g kenduri umah zaty.. kalo aku rajin, sok aku upload la pic. korang mst suke tgk pic kn?kn? lg2 yg bekaler2 2. Xp .sok plak g mandi air tejon.. hohoho.. gile best.. aku nk release tensen.. mau tido dlm air.. (x_x)

Friday, January 9, 2009

well... 9 jan 2009, the beginning of my blog...(some kind like diary i guess...)huhu

aku dh lame xwat diary, so mende alah ni maybe akan jadi dairy umum bg aku.. dan bagi sesiape yg membace 2, ini la diri aku. kepale aku ni xbtol cket.kdg2 aku seryes, kdg2 aku jd maniac.. Xp.
so agak2 korang cm saket mental bace artikel aku ni, bawak2 la jumpe yg pakar ye.. kang ade yg sasau, korang gak yg susa.. hehe. mostly aku jd maniac ar, suke gelak, sebab nye? besttt.. ehehe.. saje nk menghepy kn diri. even aku ade masalah pn aku akan cube gelak.. ok x? hehehe..

ari ni aku xpegi memane, ade keje nk buat.. huhu

tentang empunya blog

My photo

Universal, sometimes quite mysterious kind of guy, and some other time can be extremely loud. especially laughing. could be annoying type of guy to some person. easily get along with people, and really sensitive person.

Sahabat