Wednesday, November 18, 2009

modem aku yg berharga rm200 terpenggur*

semalam, pada 17hb, hujan lebat gilak di seremban. mmg kaw2 lebattt.. aku yg tgh sedap2 membute ni terkejut gak la ngn petir yg sambar menyambar. petir tu bunyik nye betol2 macam menyambar atap umah aku. bayang kan la mcm ade sumthing yg meletup kt telinga. mau xtekejut. naseb baek aku xde heart attack. kalo x..... keras akuu.

aku macam biasa la. paling2 pun, jap je aku tekejut. pastu, sambong kroohh krooohh.. tgh sodap2 nk mimpi balek. mak aku kejut.

mak: ngah, ko g cabot sume plug2. cepat.. abah ko bising nnt.
aku: hadooiii.. mak g la cabot kann..
mak: ko bangun skg cepat. mak simbah ko ngn minyak panas kang.

ngan mamai tu, aku pun bangun. jalan terhuyung hayang macam apek mabok todi. sume plug aku cabot. pastu, boomm.. tidoo balek. ngacau je orang mau mimpi.. ujan memang lebat. sejuk.... aku pun tarik la selimut. bg selubung 1badan.. warghhhh.. nikmat nye....

aku rase xsampai 10minit. akak aku kejutt.... hadoiiii

akak: woii. ko bangun cepat~!!!
aku: agak nye xngacau angah nk tido xboley eh korang nihh.....
akak: ko cabot xplug td?
aku: cabot laa... xcaye g la tgk sndr. haduiii..
akak: then kenape modem tibe2 hangit??
aku: hahhhh??? modem hangitt?? (serta merta bangun). ko bia betol??
akak: yela. xcaye ko g tgk. mampus ko abah ngamok.
aku: hadoiii(menepok dahi)

aku g la check. mmg betol. aku on kan, dh xleh dahh.. abes la aku..... then ape lg, teruk la aku kene bambu ngn bpk aku. teruk aku kene bebel. sia2 anta blaja tinggi2. ambik electrical course, tp xtaw yg cable telefon vulnerable ngn petir. aku diam jela seribu bahasa. kot aku menjawap, mmg modem tu sangkut kt tekak aku le nnt jwp nyee. weeee.. tp sempat gak la aku menjawap. hehehehe.

abah: hah, skg modem dh rosak, padan muke kau xdapat on9.
aku: ape pulak, same2 la padan muke kite. xdapat on9(hahaahaahhaa. gelak dlm hati)

paneh je muke bapak aku tgk aku.. Xp

pas dari tu, 1hari aku xdapat on9.. haihh. naseb badann.. hehehee. pagi tadi, bapak aku beli baru. xtahan die xdapat gune tenet 1 ari. hahahaha. ni yang skang aku dapat on9. hehehe

so, pengajaran yang dapat aku sampai kan kt sini, kalau ujan tu, plus petir. cepat2 la korang unplug kan sume plug n cable telefon. nnt xpasal telefon same modem korang hangus. macam aku.. wahahhahaa. padan muke aku. Xp .ape yg aku taw, cable telefon carries 20volt. very sensitive to thunder electricity.. hurmmm. naseb baek PC aku xeffect. kalo x, rm4000 melayang cmtu jee. waaaaa

Sunday, November 15, 2009

The Perfect Villian

pada 13nov, dlm pukul 10.30am. den telah nekad utk melakukan 1perkaro. den mengambil 1 keputusan yg sangek(sangat) drastik. 1 keputusan yang den tak ponah(pernah) buek(buat) seumur hidup den. 1keputusan yg bakal merubah idop den. den sudah tidak momikir kan apo2 laie(lagi). den sudah tidak kesah dgn apo akibat yg akan den tanggung sekigho(sekira) eh den totap dgn keputusan den ni.... den sudah nekad!! tiada siapa yg boleh menghalang den lg.... apo nk jadi, jadi lahhh.. den tak dulik(peduli)~!!!!!. dongan berbokal kan 10hengget dlm tangan, den masok ke sebuah premis di kawasan panchor jaya. den tgk kiri kanan.... line clear... sesuai utk melaku kan tugas sokarang..... muahahahahahahhaa~!!(golak paling jahat)

den bukak pintu polan2(pelan), bg momastikan tuan punyo premis tidak tokojut dgn kodatangan den.... sotolah dipelawo. br la den melabuh kan punggung den yg xberapo nk seksi ni ke kerusi yg tolah disediakan. lalu den ditanyo dengan sopan dan santun eh oleh owner premis tu....

owner kodai: ni nk buek(buat) cmno ni jang?

den
: haaa.. cmno nk cakap ni eh, hurmmm.. den nk cakap pun sogan la cik.

owner kodai
: haih, nk cakap pn sogan? nk kono polangkong ngn den dl ke br ilang sogan?? ado byk laie kojo den nk hadap dr melayan ekau ni.(getus si owner dgn paneh ati)

den
: yolah2. den gtau. kalo den gtau ni, pakcik janji jgn golak yoh?(tersipu sipu)

owner kodai
: kot den golak pun, ekau dulik hapo. kodai den.(jwp owner kodai dgn riak eh)

den
: cehh.. hummm.. cmni yo lahh....

owner kodai
: cmni cmno? den lopuk gak budak sowang ni kang.

den
: den bolum abes ckp laie. kot bersabo la sikit. hadoii.. cmni.. den nk becukur ni haa.

owner kodai
: botul ni? dh pikir masak2?

den
: udah. muktamad.

owner kodai
: hah. elok la tu. jgn den tongah tarah nnt, br ekau nk suh bonti. ngn kepalo ekau skali den tarah nnt kang.

den
: yolah....

dan kojo2(kerja) monarah(menarah) pun bermuloo. den dok tutup mato yolah. takut ghaso(rasa) sayang lak tgk rambut den ditarahh.. 1st time ni beb.

dalam 30 minit. solosai la keje pakcik td. rm10 upah nya. lopeh tu, den balik la dongan sonang ati. time nk balek tu, sojuk je palo den kono(kene) angin. tp tongah den menikmati aircond semula jadi tu, den terpasan lak. asal den lalu, orang pandang. apo polik bona muko den nih? den tgk comin(cermin), xdo lak ghupo alien okshowp. dua kali tgk, ado la sikit. tiga kali tgk, sapo lak mengejek den kt comin nih. ado den pocah kan gak comin ni kang. heeeee. haihh. xbulih ni. comin ni dok ngejek den dr tadi. so, ngn muko xbosalah, den tros la rider moto tu balek ke umah. dok mikir kan orang sokoliling, makin meluap2 ati den nk membunuh.

sampai kt umah. teghuih(terus) den paking(parking) moto. ngn muko riak den masok dalam umah. tetibo den donga orang golak. den dah paneh dahh. ado gak kono bunuh ni kang. tp den macam konal oghang(orang) yg golak nih. den pun toleh lah. lahhh.... abah den. mati hasrat den nk membunuh. tibo2 lak abah den cakap cmni..

abah: apo lak mimpi ko becukur ni? bonazar(bernazar) apo? kih kih kih

den
: xdo lah. suko2 yoo..

abah
:kih kih kih (sambung golak eh)

bobulu je ati den tgk dio. haihh. ni sume dugaan ni. time tu akak, adek ngn omak den sumo eh poe(pergi) melako. kot dorang ado, lg bongkak(bengkak) ati den kono golak ngn dorang. paneh ati punyo pasal. den masok bilik, den membute. jap g kol 11.30am nk poe ambik adek den dr skola. baek den tido jap

kol 11.25

den start moto, nk poe ambik adek den balek skola. macam biaso, den tgu dio kt kantin skola. biaso dlm kol 11.35am br die kluar. tongah tunggu tu, den borak la dgn kawan omak den. kobotulan dio pun tongah tunggu anak dio skali. then nampak la awal, die dongan geng2 dio. den dok diam yo tengok dio. tunggu punyo tunggu. ngan porasaan soba(sabar)... mmg botul den agak. dio xkonal den. bongkak(bengkak) eh ati den. apo polik bona muko den botak? sampai adek den pn xkonal abang eh.. haihhh. den togu(tegur), br die pasan.

tu bolum ngn membe den laie tu. mlm tu lepak ngn dorang. mampuih den kono golak. naseb baek angin den tgh elok time tu. kalau x, mmg den sondol sekor2.

tp xpo lah kan? bukan selalu jadi bahan golak ni. bior le. den xluak papo(apa2) pon. yang ponting, palo(kepale) den ghaso(rase) lapang. sodap yoh angin molinteh(melintas) dokek(dekat) palo den nih. wahh.. nikmat ehh.. Xp



polik bona ke muko den butak? haihhh

mintak maaf la dlm entry ni aku banyak membebel dlm loghat negeri. tu cara aku ni meng'expresi'kan rase xpuas hati aku. hehehehe. bg korang yg susah nk paham tu, mintak maaf byk2. hehehehe

Thursday, November 12, 2009

Laen tempat laen cara nya.



semalam, pade mlm 12nov, aku dengan membe lame aku turun gelanggang silat gayong rantau. dlm area negeri sembilan. aku turun tu pn sbb membe aku ajak. niat aku 1 je, rata merantau, luas pemikiran. n aku mmg berniat dr dulu utk melihat sendiri cara gelanggang laen menjalan kn seisi latihan diorang. n malam tu aku sepakat ngn membe aku tu utk turun same. aku dimaklum kn cikgu lame aku xdpt dtg mlm tu sebab ade hal. yg ade cume imam gelanggang. mule nye agak kecewa la, tp aku dtg gak. boleh kongsi2 ilmu dgn membe aku tu. ambik mase dlm 35minit gak la dari umah aku ke gelanggang tu. sampai je kt sane, aku dh terpegun dh tgk gelanggang diorang. betol cara lama nih. best2. hehehehe

sementara nk menunggu yg laen datang, aku lepak la ngn membe aku tu. borak2 kosong. dh 10min menunggu, membe aku tu kata, ni mcm xramai je turun. mmg kecewa la ati aku kan. haihh.. then mase nk start tu, tbe2 dtg 1 kete perdana. aku wat xtaw jela. tbe2 membe aku cakap, "wad, mmg rezeki ko tu wat. cikgu kepada cikgu Said dtg". utk pengetahuan korang la kan, cikgu tu name nye cikgu Ishak. ni mmg taiko lama. menurut membe aku tu, cikgu2 dlm negeri sembilan ni, sume anak murid cikgu Ishak. n cikgu Ishak ni seperguruan dgn cikgu majid isa dgn Allahyarham Dato' Meor Abdul Rahman. mmg excited la aku kan. bkn senang nk jumpe orang2 lama ni. lencana gayong yg die pakai pon, mane nk jumpe lg skg, tu pn 1st time aku tgk lencana tu. n beberape minit pastu, dtg lg sorang cikgu, cikgu Mat name gelaran die. lg 1 rezeki aku. hehehhe.. maka bermula la latihan aku malam tu.

bende 1st skali kene wat dlm gelanggang, mst la buke gelanggang kn. dh setel sume tu, aku dimaklum kan, kene wat latihan panas badan dl. mcm biasa la aku fikir, streching. imam gelanggang take over. start2 je dorang wat senaman panas bdn tu, aku dh blur. seryes laen. cara yg dorang praktik kan betol2 laen dr silibus yg aku belajar dlm gelanggang aku, bwh naungan gelanggang PLKU. ada 9teknik panas badan xsilap aku. setiap dari nye, cikgu Ishak terang kn secara detail sebab dan kenape perlu wat senaman tu. specifically. cara die ni xpenah aku tgk sebelum ni. setiap pergerakan, ade maksud nye. diterangkan secara terperinci. menurut dr cikgu Ishak, kite perlu tau setiap perbuatan kite, supaya kita dapat manfaat kn dgn sepenuhnya. mmg betul ape yg die ckp tu. die ade tekan kn gak, skg ni cikgu2 banyak abai kn element2 tu, byk anak murid maen ikot ape yg cikgu die buat tanpa byk tanya. cikgu pun xpula menerangkan. sbb anak murid perlu tau sume tu. "kita buat bukan sekadar mengikut2, kita buat sebab kita tau kt mana guna nya".kata nya cikgu Ishak. abes je seisi latihan panas badan, masok gerakan anak harimau. ade 10langkah sume nye. dlm istilah gelanggang aku, golongan 10-21-31.(ikot bengkong). aku pun buat la mcm biasa. tp......tbe aku tertanya2,"weh, apehal lak laen semacam nih??" langkah aku dh sumbang...then aku teringat cerita pendekar bujang lapok. "hantam saja lah ramlee....". aku pun, kasi hantam lahh. haitt~!!..

abes gerakan anak harimau, latihan gerakan asas pulak. pooon laen jgk, haduihh.. tp cara yg cikgu Ishak ni, die byk tekan kn 2pergerakan dlm 1masa. sumthing yg cikgu kt gelanggang aku terlepas pandang. xpela, ikot jela. mmg serious aku kekok gile. tangan kanan tumbuk, pancung, tangkis atas n bwh, tp pada mase yg same tangan kiri dh kene bersiap sedia utk menumbuk. gitu gak ngn tgn kiri. seryes kekok. kt gelanggang aku di tekan 1-1 pergerakan dlm 1mase.haihh..ontah apo la den buek time tu. mcm tumbuk sambal belacan je. adoi. tp lame2 buat, aku praktik kn, pelan2 aku dpt. ish3

dh abes tu, rehat jap. lame gak la aku dok menung. kenape sampai cmni skali perbezaan die. aku umpama budak baru nk belajar. lgsg xtaw ape2. demm maannnn.. segan gak la ngn budak2 sane. membe aku tu pun nmpk nye silibus yg die belajar kt kedah same ngn gelanggang sini. aku je xsame??? ape cer.. adoi. tp xpela. name pon belajar. laen tmpt, laen cara nya ye x.(nk sedap kn ati. hahahha)
lepas tu, tibe2 cikgu Ishak bg pisau. aku dh pelik dahh.. aikk, bengkung putih dh maen pisau?? gile advance??? aku diam jela, menurut tanpa byk tanye, aku pn sauk jela pisau tu. gerakan asas pisau bermulaaa...

ada tiga teknik yg diajar kan mase tu. kelek ikan sungai, radak sula, dgn ape tah, aku dh lupe. polik bona namo eh. aku pun buat la. tp yg ni xkekok sgt, sbb membe aku kt gelanggang penah tunjuk serba sikit. cuma dikemas kn lg oleh cikgu Ishak.
dlm tgh leka buat latihan tu, sambil2 diterangkan secara terperinci oleh cikgu Ishak, taw2 dh pukul 11lebih. mmg cepat mase berlalu. lepas tu, masing2 tengah rehat, aku tgk cikgu Ishak tgh menerang kn sumthing kt membe aku. aku pon dtg la menyibuk nk join. hehehe. rupe nye membe aku tanye tentang buah pukulan maut. kt gelanggang aku pn xde silibus ni. dr penerangan cikgu Ishak, mmg wat aku terdiam laa. tidak aku sangka dlm SILAT ade teknik ni. langkah 0',45',90',135',180',225',270',315',360'(degrees). mmg detail betol.. ape yg aku tgk, teknik die tu seakan2 teknik Yoi(hanya budak gayong je taw).kaedah yg variable, bergantung kepada corak serangan musuh. n dr teknik tu, blh mengunci sampai 3orang lawan pada 1mase. aku xpenah tgk sistem ni dlm ilmu persilatan sblm ni.... atau mungkin belum sampai level aku utk belajar sistem ni. aku berpeluang gak menyerang cikgu Ishak. 3orang sekali serang, termasok aku. dgn selambe dan pantas die kunci tiga2 sekali.. mmg kemas kuncian die tu. aku lgsg xboleh nk gerak.. aku terfikir gak, orang tua ni dh berumur 61 tahun. mane die dpt kederat ni. adoii. mati akal aku. n die ada mintak ktorang tunjuk buah combat yg diajar. membe aku volunteer nk tunjuk. aku jd partner die. dannn... zaaaa(belum sempat aku nk habis kn ayat tuuu...gluppp)..tuppp!!.1tumbukan padu hinggap kt rusuk belah kanan aku. aku terdiam, cube sedaye upaya tarik nafas.. utk pengetahuan la, rusuk kanan aku tu dh mmg injured, sbb kene sepakan juring dr partner aku kt gelanggang Legenda. seminggu lepas tu dh nk baek dh. tp kene lg buah combat no2 dgn cikgu botak yg dtg melawat gelanggang kami pd malam tu. 1set, tumbukan, pancung, sepak layang, n lambung kemudi hinggap kt rusuk kanan, betol2 tempat injured. dh jatuh tu, makan lg tujah kt rusuk kanan. diam menahan sakit yg xterperi jela aku. ok, abes cite. seminggu pastu, dh nk baek dh. then time tu dh cuti latihan, utk bg laluan utk final exam. aku sj la wat latihan sndr. try wat pumping. tbe2 aku trdengar mcm beletup. haahh.. berguling2 aku menahan. adoi... seminggu lepas tu, aku dtg latihan ni ngn membe aku, lg sekali, buah yg same, tmpt yg same, kene kt rusuk aku. dh kali keempat la jawap nye ni. diam jela menahan sakit. tp xpe, ni sume asam garam dlm ilmu persilatan.

abes je latihan tu, mcm biasa, tutup gelanggang. lepas masing2 balek, aku sempat lg berborak dgn cikgu Ishak. orang tua ni mmg xlokek ilmu, n rajin bercerita ttg pengalaman die. ape yg dimaklumkan, die dh 40tahun mengajar. means....skg umo 61,minus 40. kira nya umo die 21tahun dh start mengajar??? what the fishcake mann.. baya aku tu kot... betol la orang lame ni...ape la die makan. die ade gak bg ktorang petua2 orang lame. tp xsanggup ohh aku nk ikot. xlalu aku.. xpasal2 muke aku jd cm popaye nnt. hahahaha.
sblm balek tu, aku sempat bertanye kan alamat umah die, kalau2 aku free, blh la dtg umah, nk menuntut. die pun bg. yes2~!!.hehehe. next time aku dtg. jgn xtelayan pulak ye. hehehehhehe.

sampai je umah. lame gak la aku dok diam memikirkan ttg ilmu persilatan ni. hebat jgk ilmu silat ni. tp kenape bangsa aku pandang lekeh kt ilmu pertahan kn diri ni. kt mane silap nya?? kalo bukan bangse sendiri utk maju kn seni ni, bangsa mana lg. betol x? yg rugi, kita sndr. bangsa melayu, sbb abai kan ilmu yg cukup berharga ni. dr kita lepak2 maen moto, lumba sini lumba sane. ape dpt. dpt mkn asap jela. tambah dosa lg. hmmm. xtaw la ape nk ckp. aku bercakap bkn sbb aku bgs, cume nk mengingat kan diri sndr. tu je. kalo nk ikot, terpulang, xnk, sndr fikir.
esok nye, ade sumthing yg terjadi. wat aku btol2 terkejut. aku duduk kt depan rumah aku, cube cari sebab dan punca. xkan la sebab kene tumbuk kt rusuk jd cmni kot.. mustahil...... tp lame2, aku wat keputusan, sekali darah aku gugur kebumi, biar aku habis kn betul2(thnx for badzlan for that input).alang2 menggenggam bara, bia sampai menjadi abu. xkan melayu hilang di dunia.....


utk entry ni byk diterangkan psl ilmu persilatan Persatuan Silat Seni Gayong Malaysia(PSSGM). dan insya'Allah kalo diizin kan, akan aku kongsi bersama pengalaman aku.

Sunday, November 1, 2009

kata2 tersirat hatiku

kenapa selalu wujud salah faham antara kita,
bukan niat ku utk menjatuh kan,
hanya gurauan semata mata,
supaya ceria kehidupan kita seharian,

usah lah marah marah kawan ku,
tiada satu kebaikan pun yg kita dapat,
dengan hanya mengikut kata kata hati mu,
jauh lg dari segi manfaat,

sebalik nya mari la kita sama sama cuba memahami,
adalah lebih baik begitu dari cuba mencari kesalahan,
bukan kah itu yang Rasul kita suruh utk diikuti,
supaya tidak wujud didalam hati dendam yang tidak kesudahan,

cuba lah fahami setiap kata kata ku,
mungkin agak susah untuk difahami,
tapi percaya lah niat ku hanya satu,
ia lahir ikhlas dihati,

maaf kan jika gurauan ku mengundang ketidakselesaan dihati,
bukan niat ku untuk merendahkan,
cuma ingin menceriakan hari,
tidak langsung terdetik dihati ku utk melukakan,

jika ada kata kata ku yg mengundang amarah mu,
aku sedia menyusun sepuluh jari memohon kemaafan,
tiada yang penting lg difikiran ku,
melainkan hanya mengakui kelemahan,

jangan lah kau menjauhkan diri,
dan terus menyimpan ketidakpuasan dihati mu,
tidak aku ingin kan apa-apa perpisahan disebabkan diri ini,
aku tak mahu perasaan bersalah terus menghantui,

maka betul lah segala yang diungkapkan oleh mu abah,
bahawa hati dan pemikiran makhluk tuhan yang bernama manusia ini pelbagai,
jika ingin bersedia dengan sebarang musibah,
terus mengembara mencari mengenal dan memerhati apa itu yang dimaksudkan kehidupan ini,

aku cuba memerhatikan ragam kehidupan manusia yang dimaksudkan,
tapi percayalah hanya satu tujuan ku,
hanya untuk perbetulkan diri yang serba kekurangan,
agar aku tidak terus hanyut dibawa arus itu,

dan sesekali aku dihantui dengan pelbagai persoalan,
pelbagai persoalan yang agak sukar bagi ku untuk dijawap,
kenapa kehidupan ini begitu rumit dan memeningkan,
sampaikan ku rasa kan kepala ini mahu meletup,

aku pandang kearah cermin,
aku merenung kosong kearah wajah ku sendiri,
beribu persoalan ku biar kan bermain difikiran,
lalu ku berdoa supaya dengan keizinan Allah terjawap segala persoalan tadi,

ku pejam mata ku,
mengapa begitu payah diri ini mahu berhenti berfikir,
terus menerus mencari jawapan itu,
adakah aku menyalahkan takdir?

aku bukan lah seorang lelaki yang tewas,
mudah mengalah bila diri dicabar,
meskipun fikiran ini berasa lemas,
namun mustahil bagi ku untuk mengalah kepada takdir,

maafkan aku jika diri ini lemah dimata,
aku hanya insan biasa,
tapi percaya lah ia hanya bersifat sementara,
dengan izin Allah aku akan bangkit semula,
untuk terus berjuang demi apa yang ku ingin kan didunia,
untuk persediaan diri dihari akhirat juga,

hanya aku sorang yang tahu pergolakan diminda ku, tidak akan siapa tahu melainkan jika aku beritahu.

tentang empunya blog

My photo

Universal, sometimes quite mysterious kind of guy, and some other time can be extremely loud. especially laughing. could be annoying type of guy to some person. easily get along with people, and really sensitive person.

Sahabat